ההכנות לבניית אתר - שם ואפיון האתר

 

 

שיעור 1 -

ההכנות לבניית האתר הם שלב חשוב ביותר ורצינות ביצועם תשפיע מאוד על התוצאה הסופית שלו.
זהו בעצם שלב התכנון, וכמו בכל פרוייקט, תכנון לקוי או לא רציני יכולים להקשות על תהליך הבנייה ואף לפגום בתוצאה הסופית שלו.

 

תהליך ההכנה כולל -

1. בחירת שם דומיין לאתר ורישומו.

2. איפיון האתר.

 

בחירת שם לאתר (דומיין)

בחירת שם לאתר הוא תהליך חשוב ובעל השפעה רבה מאוד. השם נמצא בקדמת האתר והוא המייצג אותו, לכן חשוב להקדיש מחשבה ולבחור שם מתאים וקליט בהתאם להנחיות בהמשך.

ראשית כדאי למתג את שם הדומיין, לכן במידה והאתר מבוסס על עסק מצליח עם שם קיים, מומלץ לאמץ גם את אותו שם לאתר.

מומלץ גם לבחור שם הקשור לנושא אתר האינטרנט שברצונכם להקים, או לשלב בו מילות מפתח הקשורות לנושא של האתר, כך שיהיה קל לקשר אותו לתחום העסק ואפשר אף שזה יקל עליו להתברג בגוגל במילות חיפוש הקשורות לנושא האתר.

מדריך בחירת שם דומיין לאתר - Domain Name חשוב להקדיש מחשבה ולבחור שם מתאים וקליט, מפני ששם הדומיין בסופו של דבר ימתג אתכם ויהווה את סימן ההיכר שלכם ברשת.

שמות דומיין יכולים לכלול רק אותיות, ספרות ומקף. ניתן להפריד מילים בשם דומיין עם מקף (-).
הפרדה עם מקף רגיל הופכת את שם דומיין לקריא יותר וברור, אך גולשים נוטים לעיתים להשמיטם ברישום שם האתר בדפדפן.

איזו סיומת כדאי לבחור לשם דומיין? סוג הסיומת לשם דומיין חשובה מאוד, ההמלצה היא, שאם האתר פונה לקהל יעד בינלאומי כדאי שהאתר יהיה בעל סיומת com. , אם האתר בעברית ופונה לקהל יעד מישראל מומלץ לאמץ סיומת של ישראל ( co.il. ).

• פרטים נוספים על שם דומיין תוכלו למצוא במדריך המקיף על רישום דומיין.

• כיום ניתן גם לרשום דומיינים גם בשפה העברית (מדריך שמות דומיין בעברית).

• חשוב לבדוק האם השם שאתם רושמים אינו מפר סימן מסחר קיים (דוגמא להפרת שם מסחרי).

לסיום, לאחר שבחרתם שם לאתר, עליכם לבדוק דרך אחת מחברות רישום הדומיינים המוסמכות ששם האתר שלכם פנוי ולרכוש אותו בהקדם.

• מה קורה אם כל השמות בהם אני מעוניין תפוסים?
צריך לזכור ששם האתר הוא גם כתובת האתר באינטרנט, לכן הוא צריך להיות ייחודי. לעיתים זו משימה לא קלה למצוא מילה או ביטוי שסיומות ה .com או ה .co.il שלהם עוד לא תפוסים. במידה והשם עליו חשבתם תפוס, בדקו אם יש בו אתר פעיל. במידה ואינו פעיל בדקו ב WhoIs מתי הוא אמור לפוג או אם בעל שם הדומיין חידש את המנוי אליו. כמו כן אתם יכולים לשלוח לו מייל, אולי הוא כבר לא מעוניין בו ויסכים להעביר אותו אליכם בתשלום לא גבוה. במידה ושם הדומיין פעיל, המשיכו להשקיע מחשבה וחשבו על שם דומיין מתאים אחר.

בהצלחה.

 

אפיון האתר

שלב תכנון מעמיק של האתר -
אפיון האתר הוא למעשה השלב הראשון בתהליך הקמת האתר, ומתבצע עוד לפני תחילת בנייתו.
ביצוע שלב זה מומלץ מאוד ומקל מאוד על תהליך בניית האתר לאחר מכן.

חשיבותו של שלב זה -

אפיון האתר שלנו לפני תחילת הבנייה, יבהיר לכם מה היינו רוצים שהאתר יכיל, ואילו מטרות הוא ישרת. תהליך זה יאפשר לכם לקבל תמונה ברורה הרבה יותר איך האתר אמור להראות.

שלב אפיון האתר חשוב ומסייע מאוד אך אינו הכרחי בבניית אתר אינטרנט תדמיתי זעיר או פרטי. אפיון האתר נותן מסגרת רעיונית המאפשרת להבין את המטרה שלנו ואיך להתאים אותה למבנה האתר שאתם רוצים לבנות.

הוא מאפשר תכנון נכון יותר של האתר, כך שגולשים שיגיעו אליו, ינותבו בהנאה ועניין למטרה לשמה האתר הוקם.

מדריך לבניית אתר - אפיון האתר

מה בודקים באפיון אתר אינטרנט?

 

מומלץ מאוד לקחת נייר ועט, לרשום ולפרט עד כמה שאפשר כל רעיון שעובר בראשכם, ללא כל סינון, בנושאים השונים בהקשר לאתר שלכם ובסוף לסדר ולארגן אותם.

 
צרכים ומטרות

מהן המטרות העכשוויות שלכם בהקמת האתר ואיך האתר יצטרך לענות עליהן? האם עליו להשפיע על מיתוג העסק? מהם צרכי הלקוחות עליהם האתר אמור לענות? מה אתם רוצים מהגולשים שיגיעו לאתר (יצרו קשר, ירכשו מוצר, ירשמו, יתקשרו וכדומה), איך לדעתכם אפשר ליישם זאת בצורה הטובה ביותר באתר?
מהן הציפיות שלכם מהאתר בטווח הלא רחוק?

חזון

חשוב שתהיו בעלי שאיפות גבוהות, מומלץ להגדיר בבהירות האפשרית מהו חזונו של האתר, או של העסק דרך האתר? באיזה אופן האתר יתרום לחברה לאנשים? מה יהיה הערך המוסף שלו על פני המתחרים? מהן השאיפות עליהן אתם רוצים שהאתר יענה בהווה ובעתיד?

סוג האתר

סוג האתר המתאים ביותר למטרתכם. אתר תדמית שיהווה כרטיס הביקור שלכם ברשת, אתר תוכן (שיתוף או מידע), בלוג, פורום או אולי חנות מקוונת אשר מצריכה קבלת תשלומים מכרטיסי אשראי.

הגדרת קהל היעד

הגדירו מיהו קהל היעד שלכם (סטודנטים לבישול, עקרות בית נואשות, חובבי אקסטרים, פנויים מהקהילה הגאה וכו), אם ישנו צורך, בצעו מחקר עליו.
בדקו איך להתאים את מבנה האתר לקהל היעד בצורה הטובה ביותר. במידה ויש לכם קהל יעד מגוון, מומלץ לחלק את האתר לאזורים, כאשר כל אזור באתר פונה אל קהל יעד ספציפי. מצאו מה אתם מצפים מהאתר לעשות עבורם ואיך לישם זאת באתר.
עליכם להחליט מה אנו רוצים לעשות עם תנועת הגולשים אליכם לאתר ואיך יגיעו ההכנסות מגולשים פעילים אצלכם באתר?

מוצרים

עשו רשימה של כל המוצרים והשירותים שאתם מעניקים אספו חומר עליהם, כתבו תיאור או סקירה מעמיקה על כל מוצר/שירות, אספו חומר כתמונות וצילומי וידאו רלוונטים להם. נסו למצוא את הערך המוסף של המוצר/שירות שאתם מציעים, ולפרט עליו. מומלץ שכל מוצר יסוקר בדף משלו באתר.

מה האתר יכלול

רישמו אילו פיצ'רים אתם רוצים שיהיה באתר שלכם - גלריית תמונות, אפשרות לתשלום מקוון דרך פייפל או כ. אשראי, אינטרקציה עם פייסבוק, פורום, צ'אט, איזור לחברים בלבד, מנוע חיפוש פנימי, מוסיקת רקע, קטעי וידאו ואנימציות, טפסים שונים - שירות לקוחות, רישום, יצירת קשר וכו.

סגנון עיצוב

נסו לדמיין איך הייתם רוצים שהאתר יראה. מה יהיה סגנון העיצוב של האתר – פשוט? ענייני? חדשני? צבעוני? רומנטי? מודרני? אלגנטי? נקי. נסו לדמיין מהו התוכן הכללי שיוצג באתר, האם תרצו אתר מבוסס טקסט או אתר מרובה גרפיקה, תמונות ווידאו.
אפשר גם בשלב מאוחר יותר, אך ניתן להיכנס לאתרי תבניות עיצוב או טמפלטים - website-templates לאתרים ולקבל רעיונות מהם, אולי במקרה גם תיתקלו בתבנית שתהיה "תפורה" לאתר אותו אתם רוצים לבנות...

מבנה האתר

רישמו את ראשי הפרקים לנושאים שיהיו באתר (דוגמאות בתחתית העמוד). נסו לסרטט את מבנה עמוד האתר (מבנה כללי, סרגלי ניווט, לוגו, חלוקת העמוד וכו...) ורישמו לפי סדר את שמות העמודים לפי הנושאים השונים שיהיו בסרגלי הניווט בעמוד האתר בסגנון בו לדעתכם הגולשים יזרמו באופן החלק ביותר אל מה שאתם מעוניינים שהם יבצעו באתר.

רישמו אילו עמודים יהיו המרכזיים באתר (בד"כ ימצאו בסרגל העליון), ומהם העמודים הנוספים שימצאו בסרגל צד נוסף במידת הצורך.

לוגו לאתר

חשוב מאוד שיהיה לאתר לוגו. ניתן להזמין מגרפיקאי או לחפש ולהוריד דוגמאות ללוגו בעלויות לא גבוהות מאתרים המיועדים לכך, ולהתאים אותו בעזרת תוכנת גרפיקה לאתר שלכם.
לקבלת מידע נוסף אנא גשו למדריך איך לעצב לוגו לאתר או לעסק.

מיהם המתחרים שלכם

מאחר ואתם צריכים להתעלות על מתחריכם, עליכם לבדוק מה המתחרים שלכם עושים בכדי למשוך את לקוחותיהם לאתר (עיצוב, הוספת פיצ'רים מסוימים לאתר, מה הם מציעים ללקוחותיהם...) ע"י מעבר על אתרים שלהם. לבדוק מה עליכם לעשות בכדי להגיע ולעקוף את המתחרים.
נסו למצוא וליישם מה האתר שלכם יוכל לאמץ מהאתרים המתחרים ומצאו מה הוא יוכל לתת ללקוחות מעבר לאתרים של מתחריכם.

תקציב

מהו התקציב שלכם לבניית האתר? התקציב שלכם כדאי שייקבע בהתאם להכנסות (ישירות ועקיפות) הצפויות מהאתר.
אתר אשר אין לו צפי גבוה להבאת לקוחות רבים, עדיף לבנות אותו בהשקעה קטנה יחסית ולהשקיע בכיוונים דרכם ניתן יהיה להגיע ללקוחות רבים יותר.
במידה והאתר הוא חלק מקמפיין מיתוג של העסק, ההשקעה על בנייתו לא תהיה בהכרח בהתאם להכנסות הישירות של בנייתו או שיפוצו.
צריך יהיה לקחת בחשבון עלויות לגופים במידה ותחליטו לשכור את שירותיהם - כעזרה של חברה המתמחה בבניית אתרים, קופירייטר לניסוח התוכן המילולי בו, חברת עיצוב, חברה שתדאג לקדם את האתר במנועי החיפוש, או משרד פרסום שיהיה אחראי על מיתוגו או על פרסומו.

לוח זמנים

חשבו על לוח הזמנים לבניית האתר. האם הוא צריך להיות מוכן לפני תאריך מסוים? במידה ואתם עובדים מול מישהו שבונה לכם אותו, בידקו איך לוח הזמנים עומד מול דרישות בניית האתר.

תחזוקה שוטפת

באיזו דרך תתחזקו את האתר בצורה שוטפת אשר תכלול בעיקר הוספה ועדכון תוכן ותמונות.
האם אתם מעוניינים לבצע בעצמכם גם תחזוקה מתקדמת יותר כהוספת עמודים ופיצרים חדשים לאתר וכן תיקון תקלות בסיסיות. ישנם אתרים בעיקר תדמיתיים קטנים אשר אינם מצריכים תחזוקה רבה (כאתרי תדמית). וישנם אתרים דינאמיים שמצריכים עדכון שוטף של המידע המופיע בהם (כחנויות מקוונות).

קידום האתר ופרסומו

בדקו אם אתם מעונינים בקידום האתר באינטרנט והאם לפרסם אותו דרך צינורות נוספים. במידה ואתם בונים על הגעת לקוחות רבים אליכם דרך האינטרנט, הכרחי שהוא יופיע במקומות ריאלים במנועי החיפוש. עליכם לקחת בחשבון שקידום אמיתי לאתר מצריכה השקעה נכבדה מצדכם או בחירה נבונה של חברה לקידום אתרים, השקעה כספית מסויימת וכמובן - סבלנות.

• מדריך איך לבחור חברה לבנייה ולקידומו של האתר.

 

חלוקת דפי האתר לנושאים - להלן רשימת הנושאים הנפוצים ביותר לאתר (הסבר מפורט על העמודים המרכזיים תקבלו בפרק הבא המנחה איך לכתוב את תוכן האתר) -

• בחרו את הנושאים הרלוונטיים לאתר שלכם ומלאו אותם בלפחות חצי עמוד תוכן לפי ההנחיות בפרק הבא.

o דף הבית

o עלינו/אודות - רקע על העסק או הארגון מטרותיו, פעילותו, יתרונותיו וכו'

o הצוות.

o המוצרים/השירות - מהם המוצרים או השירות, קטלוג מוצרים.

o גלרית תמונות וסרטונים - כל התמונות והסרטונים שיאפשרו תחושה של הכרות טובה יותר עם העסק.

o תמיכה ושירות.

o רשימת לקוחות מרכזיים ומכתבי הוקרה.

o תיק עבודות.

תהליך אפיון האתר - המדריך המקיף לבניית אתר

o מאמרים, כתבו עלינו.

o שאלות ותשובות.

o בלוג.

o יצירת קשר ע"י שליחת מסר או דרך הטלפון, כתובת, מפה ואיך להגיע.

o מפת האתר.

 

איסוף חומר ותכנים לאתר

אספו חומר כתוב (על נושא האתר, פרוספקטים, פליירים, דוחות, מידע על נושאים קשורים) ותמונות רבות ככל האפשר.
וכן שנסו מותניים וצלמו תמונות וסרטונים נוספים הקשורים לאתר, נא לא להתעצל.

 

• לאחר סיום ביצוע אפיון לאתר העתידי שלכם, אפשר לעבור לפרק החשוב הבא - כתיבת התוכן לאתר.

 

המדריך להקמת אתר - העמוד הראשי

 

1. ההכנות לבניית האתר

2. כתיבת תוכן האתר

חזרה למעלה

3. עיצוב תבנית האתר

4. המשך תהליך בניית האתר

5. סיום תהליך הקמת האתר

 

 

 

fiverr - logo